“Ik weet nu dat mijn oom en mijn neef mij helpen, ook bij contacten met hulpverlening en met school.”

Vrijwillige mentor door Eigen Kracht-conferentie

Ministers de Jonge en Dekker presenteerden deze week hun actieplan Jeugdzorg. Eén van de belangrijke punten is dat ieder kind dat dreigt te ontsporen of uithuisgeplaatst is, een vrijwillige mentor krijgt. Iemand die dichtbij staat, liefst afkomstig uit het sociale netwerk van het kind of een ervaringsdeskundige. Zo’n vrijwillige mentor is bij jeugdigen vaak precies een van de opbrengsten van een Eigen Kracht-conferentie, naast andere afspraken. De mentor is vertrouwenspersoon en zorgt voor verbinding met hulpverleners en met het netwerk.

Veel mensen, maar toch alleen
Een meisje van 17 jaar, met een zoontje van 10 maanden, maakte deze week een Eigen Kracht-conferentie mee. Ze woont met haar zoontje bij haar oma. De gezinsvoogd weet dat het meisje een grotere kring om zich heen heeft, maar toch lijkt het alsof ze bijna alleen op de wereld is. De gezinsvoogd gunt haar contact met die kring, ook omdat de ondertoezichtstelling binnenkort zal aflopen. Het meisje vindt het eerst lastig, maar de gezinsvoogd stimuleert haar. “Familieleden zeiden dat ze wel betrokken willen zijn, maar er last van hebben dat het meisje nooit iets vraagt,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Daar is in de conferentie lang over gesproken.”

Twee steunfiguren
De coördinator vertelt dat in het plan, naast praktische afspraken, twee belangrijke dingen staan: “De familie steunt het meisje en wil alles voor haar doen, maar zij moet het vragen. Dat moet ze leren, want er is altijd voor haar besloten. Het tweede is dat er twee steunfiguren voor haar zijn, bij wie ze altijd terecht kan en die de verbinding houden met hulpverleners en netwerk.” De jonge moeder zegt: “Ik heb het gevoel dat ik er zelf iets over te zeggen heb, voor het eerst. Omdat iedereen er voor mij was, durf ik nu ook wel hulp te vragen. Ik weet dat mijn oom en mijn neef mij helpen, ook bij contacten met hulpverlening en met school.”

Aandacht voor mentor
Als Eigen Kracht Centrale zijn we zeer verheugd over de aandacht voor de vrijwillige mentor. Graag delen we onze ervaringen met het vinden van een mentor in de eigen kring en ook de bredere steun voor het kind/de jongere en voor de mentor.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.