“We willen ons kindje weer echt in ons leven.”

Wachten tot er ruimte is

Vorige week wisselden Europese collega’s uit elf landen die met Eigen Kracht-conferenties (Family Group Conferencing) werken, twee ochtenden online ervaringen uit. Het is goed om van elkaar te leren en herkenning te vinden in de uitdagingen die we allemaal tegenkomen. Ook hier is het waardevol om verhalen te horen over Eigen Kracht-conferenties. Iemand vertelde over een situatie waar grote zorgen waren over een pasgeboren jongetje. Zijn moeder had psychische problemen en zijn vader was nauwelijks thuis. Ze hadden weinig mensen om zich heen. Jeugdbescherming besloot het kind uithuis te plaatsen en vroeg een Eigen Kracht-conferentie aan.

Shock
Toen de Eigen Kracht-coördinator kwam, konden de ouders niemand noemen, ze waren te veel in shock. Er kwam geen kring. Het jongetje ging naar een pleeggezin en de ouders mochten hun baby een paar uur per week zien. De jeugdbeschermer had gezegd: “Als je iets wil, dan moet je ook zelf iets doen.” Na drie maanden belde de vader de Eigen Kracht-coördinator: “We willen ons kindje weer echt in ons leven.” Nu durfde hij wel zijn kring te noemen en dat bleek een grote kring. Soms moet je dus wachten tot er ruimte voor is. De ouders hadden een grote, deels Marokkaanssprekende kring. Het hielp dat de coördinator hen in hun eigen taal kon uitnodigen.

Niet overtuigen 
Tijdens de bijeenkomst werden de voorwaarden van de jeugdbeschermer vertaald voor familieleden en werd wat familieleden zeiden vertaald voor de jeugdbeschermer. Dat vertalen vertraagde het proces en dat was heel helpend. Iedereen kon steeds even nadenken voor het reageren. Er werd goed uitgewisseld, waarbij steeds werd opgelet dat er verbinding voor het kindje was met mensen die van hem houden. In het plan stond dat het jongetje bij opa en oma zou gaan wonen, vlakbij zijn ouders. Zodat de ouders ook een deel van de opvoeding op zich konden nemen. Het netwerk rond ouders en grootouders bleek groot en dat gaf de jeugdbeschermer vertrouwen. Zij zei: “We moesten wachten, er was hier tijd nodig om vertrouwen te krijgen. Ik moest opletten dat ik niet ging overtuigen over wat nodig was, maar accepteren dat er verschillende werelden zijn met verschillende oplossingen. In de bijeenkomst kon ik mijn voorwaarden stellen en de familieleden konden daarbinnen hún oplossing bedenken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.