"Voor heel veel mensen is een bijeenkomst in eerste instantie een brug te ver. De Eigen Kracht-coördinator kijkt eerst of er verbindingen gelegd kunnen worden."

Wanneer starten met een Eigen Kracht-conferentie?

“Er zijn vaak misverstanden,” zei mijn collega deze week. “Daardoor worden veel mogelijkheden voor families niet benut.” Ze sprak een tijd geleden een jeugdbeschermer. Deze vrouw vertelde over een gezin waarvoor ze had gedacht aan een Eigen Kracht-conferentie. De ouders waren gescheiden en kwamen er niet uit met de omgangsregeling. Er waren zorgen over de kinderen. Ze had met de moeder gesproken over een mogelijke Eigen Kracht-conferentie en die stond ervoor open. Maar de vader wilde niet. “Dus kan het niet,” besloot de jeugdbeschermer en is gaan kijken wat voor hulpaanbod mogelijk was.

Gesprek
Mijn collega: “Dit horen we vaak, dat beroepskrachten pas een aanvraag doen als alle betrokkenen akkoord zijn en openstaan voor een bijeenkomst. Maar aan die beide voorwaarden wordt vaak genoeg niet voldaan bij de start. Het is echt voldoende als iemand alleen maar openstaat voor een gesprek met een Eigen Kracht-coördinator. Niet iedereen hoeft dan nog te willen en we doen het stap voor stap. Voor heel veel mensen is een bijeenkomst in eerste instantie een brug te ver. De Eigen Kracht-coördinator kijkt eerst of er verbindingen gelegd kunnen worden. Zo’n gesprek kun je als hulpverlener altijd voorstellen als mogelijkheid. Dan kan een gezin zelf kiezen of ze daar gebruik van willen maken. Deze jeugdbeschermer stelde de moeder daarom alsnog een gesprek voor.”

Ongemak
De moeder vertelde onder meer dat familie van haar ex ook in het dorp woont en dat haar kinderen hun neefjes en nichtjes missen. Ze zei: “Ik zie mijn ex-zwager bij de voetbalvereniging, dat is ongemakkelijk.” De Eigen Kracht-coördinator vroeg: “Hoe zou het zijn als je dit eens voorlegt aan die ex-zwager en hem vraagt of ik hem mag bellen?” Deze broer van de vader was blij met het initiatief. Hij is met zijn vrouw langsgegaan bij de moeder. Daarna heeft hij gebeld met zijn broer. Zijn vrouw heeft een andere zus erbij gevraagd. De vader wilde nog steeds niet met zijn ex in gesprek, maar hij wilde wel een goede omgangsregeling. Daarom zou hij toch naar een bijeenkomst komen, op voorwaarde dat zijn broer erbij zou zijn. Met een groep van zeven mensen zijn ze samengekomen en hebben ze afspraken gemaakt waar ze zich allemaal in kunnen vinden. De jeugdbeschermer zei: “Zonder de broer en schoonzus was dit niet gelukt.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.