"Het eerste gesprek was een video-gesprek. Best moeilijk om zo kennis te maken en serieuze en vertrouwelijke zaken te bespreken."

Weer terug

Na uitstapjes door de wereld in vakantietijd, krijgt het normale leven weer vorm en keren ook wij met de vrijdagverhalen terug naar Nederland. Ik schrijf ‘normale’, maar dit eerste verhaal laat zien dat er vanwege corona in het contact nog vele beperkingen zijn. Een Eigen Kracht-coördinator vertelt over een Eigen Kracht-conferentie die startte in de tijd van de ‘lockdown’. Er was een plan nodig voor een moeder van wie door omstandigheden de vier jongste kinderen uithuisgeplaatst waren. Met professionele ondersteuning was deze moeder weer zo sterk dat haar kinderen één voor één weer bij haar konden terugkomen. De coördinator: “De kinderen, in de leeftijd tussen de 10 en 16 jaar, wilden dolgraag weer bij hun moeder wonen. Wat moest er geregeld worden zodat dit mogelijk werd? Dat was de vraag voor een plan.”

Coronaregels
“Door de coronamaatregelen werd het eerste gesprek een video-gesprek. Best moeilijk om zo kennis te maken en serieuze en vertrouwelijke zaken te bespreken. Ondanks deze beperkingen lukte het om een kring van familie en vrienden bereid te krijgen mee te doen aan een Eigen Kracht-conferentie. De hele voorbereiding verliep via de telefoon. Maar hoe zouden we de bijeenkomst doen? Niet alle deelnemers kenden elkaar. Uiteindelijk vond de planbijeenkomst plaats toen fysieke bijeenkomsten weer waren toegestaan, onder de coronaregels uiteraard. Ik vond een zaaltje waar de twaalf deelnemers in een kring konden zitten met stoelen op 1,5 meter afstand van elkaar, bij het Apostolisch Genootschap. Geen handen schudden, maar elkaar ter verwelkoming toeknikken. Het werd een mooie bijeenkomst. Er kwam een plan met concrete afspraken om de moeder te ondersteunen wanneer de kinderen weer thuiskomen.”

Toekomst
De moeder mailde de dag na de planbijeenkomst: “Ik zit nog steeds na te genieten van een zeer geslaagde middag, nogmaals dank! Het is een heel project zo met al die afspraken, maar het is het meer dan waard. Ik zie uit naar het vervolg.” Na een maand had de Eigen Kracht-coördinator opnieuw contact: “Het vergde inspanning om de kring bij elkaar te houden, maar de moeder was positief. Het eerste kind woonde inmiddels weer thuis en de tweede zou de volgende maand komen. Met alle hulp van de kring en de duidelijke afspraken uit het plan ziet de moeder de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Zelfs in coronatijd.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.