"We dragen dit als team, zo doen wij het, dit is onze visie. Daardoor kon ik het proces vertrouwen."

Werken vanuit een visie

“In verband met verhuizing, solliciteerde ik voor een nieuwe baan,” vertelt Dorien Annen, Casemanager Jeugd in Midden-Groningen. “Toen ze vroegen waar ik trots op ben, vertelde ik het verhaal van een alleenstaande moeder in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Ze had twee kleine kinderen, allebei met een verstandelijke beperking. We hebben veel hulp ingezet, voor de kinderen en haarzelf. Zij zette haar kinderen altijd op nummer 1, maar kwam daardoor niet toe aan haar eigen herstel. Met alle hulp hield ze het vol, maar het was ook kwetsbaar. Hulpverleners veranderen en zijn er niet altijd, daarom vroegen we haar wie nog meer willen dat het goed met haar gaat.”

Afstand
“Ze vond dat ze het zelf moest kunnen en vertelde over haar eigen moeilijke jeugd en hoe ze afstand had genomen van familie en vrienden. Ook letterlijk, want ze was naar de andere kant van het land verhuisd. Toen ik haar vroeg of haar netwerk zou mogen meedenken, wilde ze dat gesprek wel aangaan. Ik heb Eigen Kracht ingeschakeld. Dat was fijn, want ik kon me focussen op de zorg en een Eigen Kracht-coördinator op het netwerk. Dat bleek inderdaad complex. Het waren veel mensen met verdriet, maar ze wilden graag helpen. De vraag voor de moeder werd hoe ze mensen durfde toe te laten. Zij zou in een intensieve behandeling gaan, maar kon daardoor niet zelf voor haar kinderen zorgen. Iedereen wilde een uithuisplaatsing voorkomen.”

Proces vertrouwen 
“Haar familie vroeg: ‘Wat kunnen wij betekenen, zodat jij je op je behandeldoelen kunt richten?’ Ze hebben een uitgebreid plan gemaakt, waarbij een zus drie dagen per week naar de moeder komt en een goede vriend ieder weekend. Een gespecialiseerde gezinsverzorger ondersteunt de kinderen. De zus is er vooral voor de moeder die zich kan richten op haar dagelijkse therapie. Binnenkort komen ze samen voor een plan voor stap twee: verhuizen. Ik heb bij dit gezin veel zorgen geconstateerd en vroeg mij af: wat heb ik nodig om vertrouwen te geven zodat het hun plan blijft? Ik besefte dat ook ík mijn kring moest vergroten. We dragen dit als team, zo doen wij het, dit is onze visie. Daardoor kon ik het proces vertrouwen in plaats van alles dichttimmeren en uitgaan van controle en beheersing. En zo wil ik werken!”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.