“Hoe zou het zijn als je de moeder vraagt of zij ook mensen uit haar familie- of vriendenkring bij het gesprek wil?”

Wie zijn er bij een gesprek?

Het betrekken van mensen uit het dagelijks leven van iemand heeft op veel momenten meerwaarde. Een collega werd gebeld door een medewerker van een jeugdteam. Hij wilde overleggen over de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie voor een cliënte. “Hij had zorgen over deze moeder van zes kinderen. Ze kon de opvoeding en alle stress thuis al langere tijd niet goed aan en nu één van de kinderen op school dreigde uit te vallen, werd het haar echt teveel,” vertelt mijn collega die als regiomanager werkt. “Hij had met haar gesproken over het maken van een plan met behulp van een Eigen Kracht-conferentie en ze stond open om daar meer over te horen.”

Iets anders
“De jeugdteammedewerker vroeg mij of een Eigen Kracht-coördinator bij haar kon komen om erover te vertellen zodat ze kon besluiten of ze dit inderdaad zou willen,” zegt de regiomanager. “Ook noemde hij dat er al verschillende hulpverleners betrokken waren bij het gezin. De moeder wilde daar eigenlijk van af en zeker niet nog meer hulp. De coördinator was wel welkom, omdat het klonk als ‘iets anders’.” De jeugdteammedewerker vertelde verder dat de moeder bij het gesprek graag hem en twee andere hulpverleners wilde hebben. Mijn collega stelde toen de vraag: “Hoe zou het zijn als je de moeder vraagt of zij ook mensen uit haar familie- of vriendenkring bij het gesprek wil?”

Andere agenda
De volgende dag belde de man terug: “Ze vindt het een heel goed idee.” Een week later was het gesprek. Naast de hulpverleners waren een zus en vriendin van de moeder erbij. De jeugdteammedewerker: “Het gesprek verliep zo anders dan we gewend zijn. Door de aanwezigheid van mensen die haar goed kennen, ging het ook over andere dingen dan onze punten. Er kwam meer ruimte voor haar agenda en voor de punten van de familie. Het was prettig dat ze er waren. Ik had er zelf nooit aan gedacht om bij dat eerste gesprek mensen uit haar eigen kring te vragen en de moeder ook niet.” De regiomanager: “Zeker als er meer hulpverleners aan tafel zitten dan betrokkenen uit de eigen kring, is het belangrijk om daarover na te denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.