Wij zijn hier

‘We zijn te individualistisch’, ‘we hebben niet veel voor elkaar over’, zijn opmerkingen die we vaak horen. Bij de Eigen Kracht Centrale zien we keer op keer dat mensen juist graag in contact komen en zijn met elkaar, graag samen nadenken over wat nodig is en bereid zijn veel te doen. En dat die mensen er gewoon zijn, maar dat we weer moeten leren dat ze er zijn en daarop gaan vertrouwen. Daarom hebben we ons aangesloten bij de missie van www.wijzijnhier.nl. Omdat ‘wij er altijd al waren. Omdat wij weten wat onze gemeenschappen nodig hebben. Verbinding. Kansen. Ontmoetingsplekken. Wij zorgen daarvoor. Er zijn mensen zoals wij in elke buurt. Dit is het moment om de kracht van onze gemeenschappen te benutten.’  

Onrust
Een Eigen Kracht-coördinator vertelt: “We werden gevraagd in een buurt waar onrust was en iedereen klaagde dat niemand iets deed voor de straat. Toen ik langs de deuren ging om te vragen of ze mee zouden willen denken in een bijeenkomst over de vraag: ‘Hoe maken we de buurt weer prettig om in te wonen?’, zei niet iedereen meteen ‘ja’. Veel mensen dachten dat er al een plan lag en hadden weinig vertrouwen. Ik vertelde dat we ervan uitgaan dat de mensen in de buurt weten wat belangrijk voor de buurt is en dat wij vertrouwen dat zij samen in staat zijn te bedenken wat nodig is. Ik geloof dat ook echt en ik straal dat denk ik uit.”

Opluchting
“Eén van de bewoners zei: ‘Als wij het niet doen, wie dan wel? Maar alleen als de buren van nummer 18 ook komen.’ Ik vroeg of zij dat wilden vragen. Zelf ging ik alle huizen langs. Er gebeurt ondertussen al van alles. Sommige buren wilden niet met bepaalde buren. Dan vraag ik ‘Wat heb je nodig om toch te komen als zij ook komen?’ Zo wordt de kring groter. Uiteindelijk hebben ze in een grote kring gesproken. Er kwam veel los, en het luchtte op. Zo kwam er ruimte voor het maken van een plan. Ook hier waren de mensen er al en zijn ze met elkaar bereid iets te doen voor de straat waarin ze allemaal wonen. Als ze maar de kans krijgen om hier echt zelf over na te denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.