“Als het over jezelf gaat, voel je zelf hoe spannend of kwetsbaar het kan zijn om hulp te vragen.”

Zelf doen wat je anderen adviseert

“In onze regio zijn ouders zelf aan zet,” zegt Wim van Oostende, directeur bij de Centra voor Jeugd en Gezin Noord-Veluwe. “Als ze bij ons komen met een vraag, maken zij hun eigen plan met de mensen om hen heen en zij beheren ook zelf hun dossier.” Eén van de regiomanagers sprak hem deze week over ‘practise what you preach’ oftewel zelf doen wat je anderen adviseert. Van Oostende: “Als er bij een medewerker iets aan de hand is, vind ik dat we ook daar kunnen helpen om de kring van mensen om die persoon heen te vergroten. Eventueel met behulp van een Eigen Kracht-conferentie.”

Andere oplossing
Mijn collega herkent wat hij zegt: “Een tijdje geleden werd ik gebeld door een voormalige Eigen Kracht-coördinator. Ze stopte als coördinator toen ze uit de regio vertrok voor ander werk. In haar nieuwe woonplaats ging het helaas minder goed dan gehoopt. Ze kreeg geen vast contract en haar zoon werd ernstig ziek. De zorg voor haar zoon en geldstress maakte dat ze erg somber was geworden. Met medicatie ging het beter, maar eigenlijk wilde ze een andere oplossing. Ze belde mij om te overleggen. Samen dachten we na hoe ze haar kring kon vergroten en welke stappen ze daarin kon zetten. Uiteindelijk heeft ze een vriendin gevraagd om een planbijeenkomst te organiseren. Met buren, ouders van twee vrienden van haar zoon, twee vriendinnen uit haar vorige woonplaats en een oud-collega is er nu een steunplan gemaakt.”

Collega’s steunen
“Zelf in een kwetsbare situatie zitten is echt anders dan wanneer je aan de kant staat als Eigen Kracht-coördinator,” zegt mijn collega. “In die rol weet je welke stappen je zet om een kring te vergroten, ook als iemand weinig mensen dichtbij heeft. Maar als het over jezelf gaat, voel je zelf hoe spannend of kwetsbaar het kan zijn om hulp te vragen.” Dat is ook waarom Wim van Oostende het waardevol vindt om collega’s te steunen bij het groter maken van hun eigen kring als dat nodig is: “We zien op de Noord-Veluwe dat het werkt bij gezinnen en we geloven erin dat het helpt om op die manier oplossingen te vinden. Dan is het niet meer dan logisch om dat in je eigen leven ook zo te doen. En om een collega daarbij te helpen als het haar of hem zelf niet lukt.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.