"De problemen zijn niet weg, maar ik ben niet meer alleen."

Zelf een kring maken

“Het is mooi om te zien dat mensen zoveel meer kunnen dan ze vaak denken,” zei mijn collega deze week. “Ik word regelmatig gebeld door mensen die van hun behandelaar de opdracht krijgen een eigen plan te maken en dan naar ons worden verwezen. In veel gemeenten kunnen we dan aan de slag, maar met sommige gemeenten hebben we geen overeenkomst en dan moet eerst de financiering geregeld worden. Nu werd ik gebeld door een moeder. Ze zei: ‘Het gaat niet goed met mijn zoon, hij is verslaafd en heeft psychische problemen en nu moet hij een plan maken. Dat mag met familie en vrienden, maar hij heeft buiten ons eigenlijk niemand meer. Kunt u ons helpen?’”

Handreiking
“Ik heb haar verhaal gehoord, ze was echt in paniek. Ik vroeg door en dacht mee. Financiering vanuit de gemeente bleek helaas niet mogelijk. Ik heb haar de handreiking gestuurd, zodat ze zelf aan de slag kon om met haar zoon en hun netwerk een plan te maken. En gezegd dat ze mocht bellen als ze een meedenker nodig had. Stap voor stap heeft ze het zelf gedaan. Ze stelde soms een vraag, maar gaf dan eigenlijk meteen ook het antwoord. Het ging al lang niet goed met haar zoon en door zijn gedrag en acties hadden veel mensen afstand genomen. Ook van haar. Toch lukte het haar om een kleine kring bij elkaar te brengen. Door open te zijn en te vragen of ze wilden meedenken.”

Loslaten
“Ze vertelde dat de mensen eigenlijk niet wilden komen voor haar zoon. De drie mensen die kwamen, die kwamen voor haar, om haar te helpen omgaan met de situatie. Na de bijeenkomst belde ze opnieuw en ze vertelde dat het heel fijn was geweest, maar ook moeilijk. Familie had gezegd dat ze haar zoon moest loslaten. Zij had uitgelegd waarom dat niet kon. Toen was de zoon ook gekomen en hij had geluisterd en verteld waar het misging. De familieleden hadden toen ook met hem meegedacht. De moeder zei: ‘De problemen zijn niet weg, maar ik ben niet meer alleen. Er is een gezamenlijk plan. Ik merk dat mijn zoon zich ook meer openstelt. Er is van alle kanten meer begrip en dat geeft veel verlichting.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.