"Een gesprek over hoe het met haar ging, liep vaak op ruzie uit. Maar dat vonden we heel normaal bij haar leeftijd."

Zelf een plan maken

Een collega sprak deze week een vrouw uit een familie die op een moeilijk moment zelf bij elkaar kwamen om een plan te maken op de manier van een Eigen Kracht-conferentie. De vrouw vertelde over de moeilijke tijd die haar broer en zijn vrouw doormaken met hun dochter van 17. “We dachten allemaal dat mijn nichtje gewoon aan het puberen was. Ze was al een tijd erg teruggetrokken, viel enorm af, maar haalde voldoendes en was niet té dun. Een gesprek over hoe het met haar ging, liep vaak op ruzie uit. Maar dat vonden we heel normaal bij haar leeftijd. Er ging dan ook een schok door de familie toen school belde dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis was gebracht vanwege drugsgebruik.”

Confronterend
“Mijn schoonzus was erg overstuur en belde of ik naar het ziekenhuis wilde komen. Mijn broer kon er vanwege zijn werk pas veel later zijn. In het ziekenhuis kwam mijn nichtje al snel weer bij en viel de schade gelukkig mee. Het gesprek over wat er was gebeurd was confronterend. Ze bleek al anderhalf jaar regelmatig drugs te gebruiken en de laatste maanden bijna dagelijks. Wij wisten niets van drugs en hadden geen idee wat de verschillende soorten die ze noemde inhielden. Mijn nichtje schaamde zich en was door de opname ook angstig voor de toekomst. Ze wilde graag stoppen met gebruiken. Ze vertelde ook over twee vriendinnen die er van wisten en haar wilden helpen, maar die ze steeds af gehouden had.”

Maatjes
“Die avond was mijn broer er ook en die zei: ‘Het is goed dat je wilt stoppen, maar dat kun jij niet alleen en wij kunnen het ook niet alleen.’ Hij stuurde een e-mail naar familie en naaste vrienden om bij elkaar te komen voor een plan. Dat werd een emotionele bijeenkomst. We spraken vooral over hoe we onze kinderen, nichten en neven kunnen helpen om open te zijn naar elkaar en naar hun ouders en familie. Daar hebben we afspraken over gemaakt. Mijn nichtje wilde verslavingshulp. Haar broer en zijn vriendin zijn nu een maatje voor haar, zodat twee mensen altijd op de hoogte zijn van hoe het gaat en haar kunnen steunen. Omdat ze niet meteen bij de ggz terecht kan, krijgt ze voorlopig eerst ambulante hulp.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.