Zo stevig als een huis

20 februari 2013

Iedereen kent wel de uitspraak ‘zo stevig als een huis’. Dit geldt letterlijk en figuurlijk voor een bijeenkomst die eind 2012 plaatsvond in Oberhausen, Duitsland. Eigen Kracht-trainer en Eigen Kracht-coordinator Hayrettin Kizilkan was hierbij aanwezig als persoonlijk belanghebbende. Het was geen georganiseerde Eigen Kracht-conferentie, maar had wel heel veel elementen van een Eigen Kracht-conferentie in zich.

Wat is het verhaal? In een dorp Dewa Kureso in het oosten van Turkije speelde een twee jaar durende kwestie met het beheer van een heilig huis Kureys baba. Dit heilige huis was al eeuwen door bloedverwantschap in het bezit van een bepaalde stam. Maar deze stam, die in de minderheid is, kon de onderhouds- en beheerkosten niet meer opbrengen. Een andere stam, die in het dorp in de meerderheid is, wilde met een rechtsgang proberen om Kureys baba toe te eigenen. Argument daarbij was dat zij een paar generaties terug misschien wel bloedverwantschap hadden met de stam die het heilig huis nu bezit en beheert. Hierdoor dreigde de huidige eigenaren het heilige huis te verliezen.

Gedoe alom waarbij zelfs overheidsbemoeienis dreigde, totdat iemand in Duitsland – daar wonen veel belanghebbenden – besloot om de koppen bij elkaar te steken. Iedereen die maar iets met deze kwestie te maken had werd uitgenodigd voor een bijeenkomst. In felle discussies en bewoordingen werd er door 45 mensen over de toekomst van het heilige huis gesproken. Daarbij wel vanuit waarden die we kennen van de Eigen Kracht-conferentie, zoals iedereen moet de ruimte krijgen om aan het woord te komen (zowel mannen als vrouwen). Hayrettin greep die kans aan om de Eigen Kracht filosofie aan de hand van de bron, het verhaal van de Maori’s, te vertellen.

Na een bijeenkomst van zeven uur en enkele weken later een bijeenkomst van vierenhalf uur was er witte rook. De rechtszaak die was aangespannen werd ingetrokken. De oorspronkelijke eigenaren blijven de eigenaren. Maar wel met de toezegging dat deze stam geen mensen van andere stammen mag uitsluiten als ze Kureys baba willen betreden. Het heilige huis is daarmee voor alle dorpelingen toegankelijk geworden. En of het nou aan de woorden van Hayrettin heeft gelegen of niet, de betrokkenen hebben zelf de regie gepakt en een plan voor de toekomst gemaakt dat staat als een huis. Een mooier voorbeeld van de Eigen Kracht gedachte kan je het toch niet hebben…