"Hij kon zo snel niet naar de bijeenkomst komen, maar stuurde wel een brief per e-mail. Ik ken de inhoud van de brief niet, die is voorgelezen in het besloten deel."

Zwart schaap

“Alles was geregeld,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “De bijeenkomst was gepland voor de volgende dag. Iedereen was op de hoogte. Er lag een vraag voor de bijeenkomst. De ruimte, de hapjes en drankjes waren besteld. Die dag sprak ik de 16-jarige jongen nog even voor wie het plan nodig was. Ineens vertelde hij dat hij het wel jammer vond dat zijn oom er niet bij kon zijn. Niemand had ooit een oom genoemd, hijzelf ook niet. Ouders, drie tantes, twee opa’s, een oma, twee vrienden en een buurvrouw zouden komen. Nu bleek er een broer van vader te zijn, met wie niemand meer contact had.”

Missen
De jongen vertelde de Eigen Kracht-coördinator dat hij deze oom miste, omdat hij altijd fijn contact met hem had. Hij was er ook van overtuigd dat zijn opa, vader en tante contact met de oom niet goed zouden vinden. De oom woonde in Noorwegen, op een boerderij. De coördinator: “Ik vroeg de jongen of hij het er met zijn vader over zou kunnen hebben. Het ging al een paar jaar niet goed met de jongen. Op school liep het niet lekker, hij trok zich steeds meer terug, was gestopt met basketbal en hij spijbelde steeds vaker. Zijn familie drong niet tot hem door. De vader en opa vonden het goed als de oom gebeld werd, maar zelf hadden ze geen behoefte om hem te spreken.”

Brief
“De oom was verbaasd dat ik belde,” gaat de coördinator verder. “Hij wist niet dat het niet goed ging met zijn neef. Hij kon zo snel niet naar de bijeenkomst komen, maar stuurde wel een brief per e-mail. Ik ken de inhoud van de brief niet, die is voorgelezen in het besloten deel. Er is een plan gemaakt waar iedereen tevreden mee was.” Na de bijeenkomst vertelde de vader dat de brief veel emoties had losgemaakt en een keerpunt was geweest. De oom had precies de gevoelens van de jongen omschreven en dat hielp enorm. De jongen: “Mijn oom snapte me, er was eindelijk iemand die me begreep!” Door wat de oom schreef, hadden ze kunnen praten over je uitgesloten voelen. De oom had het woord ‘zwart schaap’ gebruikt. Daar was iedereen van geschrokken. De vader vertelt: “Er ontstond een gesprek, want niemand wilde een ander uitsluiten. Dat gaf lucht en maakte het mogelijk om samen verder te denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.