In trainingen vragen we vaak aan het begin naar de doelen van deelnemers, om zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun behoeften. Afgelopen week deelde een deelnemer: “Ik ga niet weg voordat ik iets nieuws heb geleerd.” Het was een training bij een organisatie die jongeren begeleidt, op allerlei manieren. Het zijn jongeren die meestal al jarenlang hulpverlening hebben en op het moment dat ze bij hen komen vaak geen enkel contact meer hebben met familie of vrienden.
Lees verder
De afgelopen weken gaan steeds meer mensen lekker met vakantie. Soms lijkt het alsof alles stilligt, maar ook in de zomermaanden zijn er uiteraard nog vragen van gezinnen en mensen. De Eigen Kracht Centrale gaat niet op vakantie en blijft de hele zomer goed bereikbaar. We kunnen op ieder moment starten als er een aanvraag komt. Zo kwam er een vraag via een wijkteam voor een gezin waar de moeder ernstig ziek was en de vader dreigde uit te vallen.
Lees verder
Een collega zei deze week: “Er was weer zo’n mooie conferentie.” Ik vroeg wat deze zo mooi maakte, waarop ze zei: “Dat de jeugdbeschermer echt moeite heeft gedaan om dit als kans te presenteren, vooral voor de kinderen.” Het ging om twee kinderen van wie de ouders een jaar geleden gescheiden waren. Er was een omgangsregeling gemaakt, waarin beide ouders voor de kinderen zouden blijven zorgen. Maar het afgelopen jaar waren de ruzies steeds erger geworden.
Lees verder
Deze week is het precies acht jaar geleden dat ik het eerste vrijdagverhaal schreef. Inmiddels al zo'n 400 verhalen van families, coördinatoren, vrijwilligers en beroepskrachten, die vaak leiden tot inspiratie of hoop bij anderen. En soms tot nieuwe verhalen. Veel dank voor alle mooie reacties! Voor mij is de mooiste conclusie dat er elke week iets positiefs te delen valt.
Lees verder
In een maatschappelijke business case zijn de kosten en baten van het werk van de Eigen Kracht Centrale met elkaar zijn vergeleken. De conclusie is dat deze positief is! Social Finance NL beschrijft ook dat de kosten voor jeugdhulp elk jaar verder stijgen en dat EKC bijdraagt aan een oplossing, omdat zwaardere jeugdhulp wordt voorkomen.
Lees verder
Het afgelopen half jaar heeft Social Finance NL een impactanalyse uitgevoerd om de maatschappelijke en financiële meerwaarde van Eigen Kracht-conferenties inzichtelijk te maken. Het resultaat is een maatschappelijke business case, waarin de kosten en baten van het werk van de Eigen Kracht Centrale (EKC) met elkaar zijn vergeleken. De conclusie is dat deze positief is!
Lees verder
“Wat kan een film behulpzaam zijn om een gesprek aan te gaan,” zei een vader deze week. Zijn vrouw was vijf jaar geleden overleden en hij zorgde voor zijn 8-jarige zoon. In de periode na het overlijden ging het erg slecht en raakte hij verslaafd aan alcohol. Hij had toen veel steun gehad van familie en vrienden. Inmiddels ging het goed, maar in sommige periodes minder en zijn zoon was nog altijd onder toezicht gesteld van een jeugdbeschermer.
Lees verder
Een collega gaf deze week training over het familiegroepsplan in de Jeugdwet bij een organisatie die jaarlijks nieuwe medewerkers deze training laat doen. Ze vertelt: “Er vielen me twee dingen op: iedereen erkent het belang van samenwerking met informele netwerken, maar bijna niemand weet dat dit belang verankerd is in de wet. In het begin schrikken sommige medewerkers hiervan en zeggen dan ‘Ojee, dat betekent dus dat wij hier ook een taak in hebben.’ Anderen zeggen ‘Maar dat doen we al.’"
Lees verder
Deze week kreeg ik twee e-mails van casemanagers in de ouderenzorg die de training ‘Maak de kring groter’ hadden gevolgd. Ze schreven hoe ze zijn gaan nadenken over het belang van informele netwerken en het stimuleren van hun cliënten om gesprekken met meer mensen te voeren. Eén van hen schreef: “Ik dacht eigenlijk dat ik al veel aandacht had voor netwerk. Ik vroeg er bij een intake altijd naar. Maar als iemand dan zei dat de mantelzorger al zo zwaar belast was, dan liet ik het daarbij.
Lees verder
In een aantal gemeenten zijn we gevraagd om in gesprek te gaan met gezinnen die op de wachtlijst staan voor een vorm van jeugdhulp. De procedure voor hulp verschilt per gemeente, maar vaak wordt een formulier ingevuld, is er een gesprek en dan komt het gezin op een wachtlijst. Na de wachtlijst volgt soms een keukentafelgesprek, waar wordt gekeken welke hulp precies nodig is.
Lees verder