Geen gift en wel helpen?

Wie ervaring heeft met Eigen Kracht-conferenties en het werken vanuit de visie van Eigen Kracht is vaak gegrepen door wat er gebeurt. Veel mensen delen dat enthousiasme graag met anderen. Bijvoorbeeld met familie, vrienden of bekenden voor wie een Eigen Kracht-conferentie misschien een goede optie is of met collega’s om ook op een andere manier te gaan werken.

Ambassadeurs
De visie van Eigen Kracht groeit dankzij supporters en ambassadeurs. Mensen die meehelpen om eigen regie en het groter maken van de kring om iemand die in de knel zit te bevorderen. Maar ook dankzij mensen die meehelpen om Eigen Kracht-conferenties mogelijk te maken voor iedereen die in een situatie zit waarin een onafhankelijke coördinator nodig is om tot een (familiegroeps)plan te komen.

Iedereen kan supporter of ambassadeur worden op zijn of haar eigen manier. Mensen die een Eigen Kracht-conferentie hebben meegemaakt en die tijdens een studiedag, congres of in de media vertellen over hun ervaringen. Of mensen die in hun buurt folders rondbrengen, een poster ophangen bij huisarts en bibliotheek of contact leggen met politici, pers of invloedrijke personen.

Drie voorbeelden uit de praktijk
Inspraakavond
De buurman van een Eigen Kracht-coördinator hoorde op een verjaardag over Eigen Kracht-conferenties. Samen met de coördinator ging hij naar een inspraakavond van de gemeente over de inrichting van de gemeentelijke zorg. Met hun inspraak bereikten ze dat de wijkteams in situaties waar ingrijpen door jeugdbescherming dreigt, mensen standaard wijzen op hun recht op het familiegroepsplan en de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie.

Radio-uitzending
Een tante werd tijdens de Eigen Kracht-conferentie van haar nichtje geraakt door de kracht van het plan. Jarenlange inzet van hulpverleners zorgde nooit voor een echte doorbraak. Nu veranderde er wel iets. Vastbesloten om meer mensen te vertellen over Eigen Kracht-conferenties, belde ze de lokale omroep en regelde ze dat medewerkers van de Eigen Kracht Centrale in de radio-uitzending kwamen vertellen over Eigen Kracht-conferenties.

Weblogs en videocolumns
Als VARA-ombudsman en Volkskrantcolumnist schreef voormalig wethouder financiën, onderwijs en jeugdzaken Pieter Hilhorst columns en artikelen over de visie van Eigen kracht en Eigen Kracht-conferenties. Erik Gerritsen, voormalig bestuursvoorzitter Jeugdbescherming Regio Amsterdam, besteedde aandacht aan Eigen Kracht-conferenties in zijn weblog op www.binnenlandsbestuur.nl en maakte een videocolumn voor de deelnemers aan een symposium over Eigen Kracht en het onderwijs.

Ook supporter of ambassadeur worden?
Er zijn nog veel meer voorbeelden: mensen die zich laten sponsoren voor een wandel- of hardloopevenement om zowel aandacht en geld te genereren voor de visie, mensen die in hun eigen netwerk een Eigen Kracht-conferentie aanvragen als er iets speelt, mensen die geïnspireerd zijn en de visie als leidraad nemen in hun dagelijks leven en werk. Heeft u een goed idee dat navolging verdient? Neem contact op met de Eigen Kracht Centrale en deel uw idee!

Informatiepakket
Wilt u het werken vanuit de visie van Eigen Kracht aanbevelen bij anderen? Vraag een informatiepakket aan via info@eigen-kracht.nl om uw aanbeveling te ondersteunen met foldermateriaal. Bekijk ook onze webcatalogus om materiaal te bestellen.