"Eén van de afspraken was dat de vader weer een rol ging spelen. De moeder bleek hier heel blij mee. Dit had ze nooit uitgesproken."

In vijf dagen een plan

Deze week verscheen het jaarrapport over de Eigen Kracht-conferenties in 2020. Ondanks corona gingen de conferenties gewoon door. Veel voorbereidingen vonden digitaal plaats en een deel van de bijeenkomsten was online. In totaal leidde 82% van alle aanmeldingen tot een plan met afspraken. Overbelasting en echtscheiding zijn veelgenoemde redenen voor een conferentie. Wat opvalt is dat in 2020 psychiatrische problematiek veel genoemd wordt als reden voor een aanvraag. Mensen voor wie de conferentie is gehouden, familieleden, vrienden en professionals zijn over het algemeen zeer tevreden over Eigen Kracht-coördinator, planbijeenkomst en plan en geven gemiddeld een 8. Er kwamen gemiddeld 9,2 mensen naar de bijeenkomst. De kortste tijd tussen aanmelding en bijeenkomst waar een plan is gemaakt, was vier dagen.

Gamen in het donker
Spoedaanvragen gaan vaak over mogelijke uithuisplaatsingen of huisuitzettingen. Een situatie waar vorig jaar ook snel een plan moest komen, ging over een jongen van 13 jaar. Een collega vertelt: “Hij woonde met zijn moeder, met wie het al een tijd niet goed ging door depressies. Er was geen contact meer met de vader. Toen de jongen niet meer op school kwam, werden mensen bezorgd. Toen bleek dat hij al een hele tijd niets anders deed dan gamen. Hij zat hele dagen in het donker op zijn kamer, tot ’s nachts. Zijn moeder zei dat het wel goed ging. Ze hoefde geen conferentie.”

Onuitgesproken zaken
“Zijn moeder had wel contact met de zus van haar ex. Die mochten we van haar bellen, als de school dat  zo belangrijk vond. De schoonzus was blij dat we belden. Ze zei: ‘Ik krijg al een tijd geen contact en heb zorgen. Nu ga ik meteen langs.” Die avond belde ze terug en zei dat ze erg was geschrokken. Zij wilde graag een bijeenkomst en ze had haar broer, de vader, ook gebeld. Die wist niet wat er aan de hand was. Hij steunde het idee van de Eigen Kracht-conferentie. De schoonzus praatte met de moeder en vertelde dat de familie haar en de jongen wilde steunen. Toen er eenmaal beweging was, ging het razendsnel. Iedereen zag de noodzaak. In vijf dagen kwam een kring samen voor een plan. Voor de jongen was het belangrijk dat zijn vader er voor hem was. Eén van de afspraken was dat de vader weer een rol ging spelen. De moeder bleek hier heel blij mee. Dit had ze nooit uitgesproken, waardoor haar ex zich op de achtergrond had gehouden. Er bleken meer onuitgesproken zaken die nu in de kring uitgesproken werden. Een goede eerste stap.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.