"Bij allemaal voelde ik dat het belangrijk voor ze was dat ik – even – onbevangen en ongebonden in hun leven kwam."

Mijn rol als Eigen Kracht-coördinator

“Ik hoef mijn onafhankelijkheid gelukkig niet te ‘verkopen’. Aan niemand. Ik ben onafhankelijk. Dat weet en voel ik en straal ik uit. Mensen – families, hun eigen kring en professionals – voelen en zien dat ook. Dat geeft mijzelf rust en ruimte en alle mensen waarmee ik te maken heb rond een Eigen Kracht-conferentie ook.

Gedurende de zes jaar* dat ik – met veel plezier – Eigen Kracht-coördinator ben, heb ik met zestien families een conferentie voorbereid. Families van heel verschillende samenstelling, leeftijd, culturele- en religieuze achtergrond met diverse vragen voor de Eigen Kracht-conferentie. Bij allemaal voelde ik dat het belangrijk voor ze was dat ik – even – onbevangen en ongebonden in hun leven kwam.

Wat mij erg helpt, is dat ik naast mijn eigen ‘weten’ mijn onafhankelijkheid duidelijk zichtbaar kan maken door mijn officiële positie en takenpakket. De uitgangspunten hiervoor zijn ook duidelijk omschreven. Ik vervul de coördinatorrol steeds tijdelijk als freelancer voor een onafhankelijke, niet zelf-hulpverlenende organisatie, de Eigen Kracht Centrale.

Het is dus niet mijn baan waar ik mijn brood mee verdien. Dat doe ik als zelfstandige met totaal andere werkzaamheden. Dat vertel ik bij elke eerste kennismaking aan alle betrokkenen bij een conferentie. Mensen reageren daarop vrijwel allemaal verbaasd. En blij verrast. Ze snappen dat ik daardoor én de conferentie met een familie kan voorbereiden én er tegelijkertijd buiten kan blijven.

Na de afronding van de Eigen Kracht-conferentie ben ik weer weg en onderhoud ik met niemand meer contact. Ik kan ook helemaal geen hulp bieden, want de Eigen Kracht Centrale heeft geen hulpaanbod. Wat families nodig hebben, komt uit hun eigen kring en/of van professionals. Voor professionals is het prettig om te zien en te ervaren dat ik geen enkele ambitie heb om me op hun terrein te begeven, dat ik geen concurrent voor ze ben. Door mijn rol en positie kan ik dat heel simpel en snel uitleggen en laten zien.”

 

tekst: Mieneke Muntendam, schrijver en organisatieadviseur
Eigen Kracht-coördinator sinds 2006

* dit blog is geschreven en eerder verschenen in 2012

 

Ook interesse in deze rol? In september ’19 start weer een training voor nieuwe Eigen Kracht-coördinatoren.