Burgers

We zijn socialer dan ooit. Op sociale media delen we van alles met elkaar. Maar als er echt iets aan de hand is, houden we dat liever voor onszelf. Omdat we niemand tot last willen zijn, denken dat we het zelf kunnen oplossen of omdat we ons schamen. Het kan dan gaan om zorgen over de opvoeding van kinderen, middelengebruik, gezondheid, financiën, het goed organiseren van het dagelijks leven, mantelzorg, burn-out of over zelfstandig kunnen wonen.

Het werkt dan om je zorgen te delen met mensen die dichtbij staan, samen een plan te maken en zo nodig te kiezen welke hulp van hulpverleners bij jou past. Zo houd je zeggenschap en regie over de aanpak. Dat begint bij eerlijk zeggen hoe het echt met je gaat.

Samenredzaamheid noemen we dat.

Bekijk ook de handreiking voor het zelf maken van zo’n familiegroepsplan.

Als het niet lukt iedereen bij elkaar te krijgen, kan iemand van de Eigen Kracht Centrale helpen om familie, vrienden en informatie samen te brengen. Je kunt dan gebruik maken van een Eigen Kracht-conferentie. Een onafhankelijk persoon (geen hulpverlener) helpt jou om familie en bekenden te vragen: “Wil je met me meedenken?” Zodat jullie met elkaar een plan kunnen maken. Jouw plan.

Drie vormen van samenredzaamheid:

  1. Vertel familie en vrienden eerlijk hoe het ècht met je gaat en vraag hen mee te denken over een plan met oplossingen.
  2. Vraag via een hulpverlener een Eigen Kracht-conferentie aan. Bijvoorbeeld een hulpverlener die je al kent. De hulpverlener kan informatie geven die jullie kunnen gebruiken bij het maken van het plan.
  3. Direct zelf een Eigen Kracht-conferentie aanvragen. Samen met jou zoeken we uit wat de mogelijkheden zijn. Bel 085 – 049 85 64 of vul het aanvraagformulier in.

Naast het mogelijk maken van Eigen Kracht-conferenties ondersteunt de stichting Eigen Kracht Centrale organisaties en overheden bij het werken vanuit vragen van burgers.

Je zorgen delen, vrienden vragen om met je mee te denken, echt, het werkt!

 

 

___________________________________

Wie zelf met familie en vrienden een plan wil maken, kan iets hebben aan deze tips en informatie over gezamenlijke besluitvorming. Deze informatie is ook helpend wanneer u gebruik maakt van de handreiking familiegroepsplan.